• Een zegen....of een last?

    Een zegen....of een last?

Ontdekken dat je de wereld anders ervaart dan je medemens kan verstrekkende gevolgen hebben. Anders denken en anders voelen, dat is niet wat de meeste kinderen willen. Een kleuter heeft maar een week voor nodig om zich vlekkeloos aan de groepsnorm aan te passen. Dit aanpassen vraagt echter veel energie, energie die je liever inzet voor leuke dingen! Dingen waar jouw hart sneller van gaat slaan en waar je blij van wordt.

Het alternatief is niet aanpassen. Dan hoor je er niet bij, dan ben je de vreemde eend in de bijt. Een ingewikkelde keus, zeker wanneer je het leven serieus neemt. Een hoogbegaafd kind durven, kunnen en mogen zijn, dat vraagt vaak om moed.

Het goede nieuws: het kan ook erg leuk zijn als je hoogbegaafd bent. Wellicht moet je nog wel je weg hierin vinden en jouw talenten gaan ontdekken.

Talent is de basis voor succes. Het omgekeerde geldt ook:
succes is de basis voor de ontwikkeling van talent. De drang om het eigen talent te ontwikkelen ontstaat vaak na een succeservaring.


Mark Mieras

Up kindertherapie biedt hulp aan (hoog)begaafde kinderen die vastlopen, of gehinderd worden door motivatie- of stemming problematiek, of kinderen die simpelweg zich anders dan anderen voelen, bijvoorbeeld door hun hoge gevoeligheid of hun niet effectieve manier van communiceren.

Als ervaringsdeskundige en als professional heb ik veel ervaring opgedaan in het werken met hoogbegaafde kinderen. Ik stimuleer kinderen en hun ouders om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen welbevinden. Daarvoor is geregeld wat meer zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Ik kijk naar wat er nodig kan zijn om te worden wie je bent en vooral om gelukkig te zijn met wie je bent! Ervaring, vertrouwen en empathie zijn hierbij van groot belang.

Up biedt verschillende hulpvormen ter ondersteuning en begeleiding. Up inspireert!

Om kritiek te vermijden kun je het beste
niets zeggen, niets doen en niets zijn!

Aristoteles

Upgrade een individueel begeleidingstraject voor hoogbegaafde kinderen en hun ouders

Wanneer een kind hoogbegaafd is of wanneer hier een vermoeden van bestaat, kan ondersteuning nodig of wenselijk zijn. Een te lange periode van aanpassing doet niemand goed en kan doen vergeten wie je bent. Niet erkende hoogbegaafdheid kan onder andere gedragsproblemen veroorzaken. Ook kan het leiden tot leerproblemen of ernstige gebrek aan motivatie om te leren. Zowel kinderen als hun ouders kan ik ondersteunen in het positief benutten van hun brein! Allereerst door voorlichting: leren over hoogbegaafd zijn en wat dit voor je betekent? Welke belemmerende overtuigen houden jou tegen om te zijn wie je bent? Daarna gaan we praktisch aan de slag. Welke leerstrategie gebruik jij? Hoe creëer je een positieve levenshouding, een houding die je helpt terug te vinden wie je bent?

Samen Hoogbegaafd een verrijkingsgroep voor gelijkgestemden

Samenwerken blijkt vaak niet eenvoudig wanneer je je anders voelt. Met 'soortgenoten' nieuwe vaardigheden leren, uitdagingen aan gaan, en je grenzen verleggen is spannend. Hoe effectief communiceer jij dan bijvoorbeeld? Tijdens het werken aan een opdracht kom je daar snel genoeg achter. Door het samenwerken met andere hoogbegaafde kinderen kan je ontdekken dat je niet de enige anders denkende bent. Dat kan een hele opluchting zijn, en buiten dat, een leerzame en positieve ervaring. Kinderen leren graag van elkaar. Samen hoogbegaafd biedt een rijke omgeving om speels, onderzoekend en verrijkend bezig te zijn. Dit zorgt voor een gezonde combinatie van inspanning en ontspanning.

Persoonlijk leiderschap een inspiratie boost voor tieners

Welke slimme tiener kan niet wat extra motivatie en uitdaging gebruiken? ‘Persoonlijk leiderschap’ biedt een dagdeel individuele coaching waarin wij samen jouw leven onder de loep nemen. Wij brengen jouw verschillende behoeften in kaart. Wat houdt je tegen en wat zet jou in beweging? We kijken ook wat er nodig is om jezelf effectiever neer te zetten in de wereld. Het doel van deze bijeenkomst is jouw verhaal in beeld te krijgen en jou te motiveren het beste uit jezelf te halen.


Kunst kinderen een sociaal-weerbaarheidsprogramma

Door te leren vorm te geven aan wat er binnen in je leeft en daar trots op te zijn kan de sociale redzaamheid en weerbaarheid van kinderen en jongeren sterker worden. Kunst kinderen is een training waarbij gestreefd wordt een samenhang te gaan ervaren tussen denken, willen en doen. Deze samenhang te ervaren ondersteunt het proces om in je eigen kracht te gaan staan. Vanwege de vaak existentiële vragen van hoogbegaafde kinderen is juist het vinden van deze samenhang een extra uitdaging! Kunstzinnige werkvormen lenen zich bijzonder goed voor maken van contact met jezelf en met de ander. 10 bijeenkomsten van 1,5 uur

Hoeveel kleuren je kunt onderscheiden is afhankelijk van je stemming. Mensen in een droevige bui zien minder kleuren dan blije mensen.

www.scientias.nl